facebook

Лаборатория за практики на устойчиво развитие

Актуално

1799730-copy_678x410_crop_478b24840a
13.05.2020 14:19

Публична дискусия „София – за въздуха и хората“

На 27.04.2020 г. от 17.30 до 20.00 ч. се проведе първата онлайн публична дискусия „София – за въздуха и хората“, чрез платформата „Зуум“. Дискусията бе организирана от Лаборатория за анализ и политики на въздуха, с подкрепата на Училище за професионално и продължаващо обучение към НБУ.

 

Качеството и чистотата на въздуха в градовете е несъмнено една от най-актуалните и дискутирани теми днес. Като отговорна институция, Нов български университет се ангажира със значимите екологичните проблеми на съвременния свят, като в лицето на Лабораторията се ангажира с обществени дейности, свързани със събиране и съпоставяне на данни и анализи за състоянието на въздуха, както и с анализ на стратегии, политики и добри практики в тази област.


Една от основните цели на Лабораторията е да постави тази проблематика за обществено обсъждане, с цел да се формулират и отправят предложения към отговорните институции, както и да се набележат мерки за реално и комплексно подобряване на чистотата на въздуха в столицата, в което принос да имат и самите граждани.


Дискусията бе открита и модерирана от д-р Радосвета Кръстанова – Директор на Лаборатория за анализ и политика на въздуха в НБУ.


Гост-лектори на събитието бяха:

Теодора Полимерова – директор на Дирекция „Климат, енергия и въздух“ в Столична община, с тема „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“;

Златина Станкова – зам.-кмет на район Овча купел, с тема „Проблеми на качеството на въздуха в район Овча купел и предложения за подобряването му“;

Георги Стефанов – главен експерт „Климат и енергия“, WWF – България, с тема „Как глобалните усилия за справяне с климатичната криза могат да се превърнат в устойчиво решение за справяне със замърсяването на въздуха?“;

Д-р Александър Симидчиев – пулмолог, председател на сдружение в обществена полза „Въздух и здраве“; с тема: „Здравни аспекти на замърсяването на въздуха“;

Гл. ас. д-р Атанас Терзийски – съосновател на METER.AC (Отворена мрежа за наблюдение на околната среда) и преподавател в катедра „Аналитична химия и компютърна химия“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“‘, с тема: „METER.AC - Отворена мрежа за наблюдение на околната среда“.


След представянето на участниците и техните презентации, събитието продължи със задаване на въпроси и открита дискусия, в която се включи и публиката. В дискусията взеха участие студенти, преподаватели, експерти и заинтересовани от темата граждани.


Запис на събитието може да бъде гледан в нашата фейсбук страница Air Lab NBU. Презентациите на участниците може да бъдат видяни на сайта на лаборарторията.

Дискусията се проведе с подкрепата на Европейската климатична фондация (ECF).